Sunday, August 6, 2006

"Kashmir" var iedvesmoties no visa


Pašķirstot vecās intervijas, atklāju, ka esmu 2006. gada Ruisrock festivālā runājusi ar dāņu puišiem no grupas Kashmir. Tie bija basģitārists Mads Tunebjergs (Mads Tunebjerg) un vēl viens grupas pārstāvis. Mūzika (gan pašu, gan citu), grupas „laimīgā” sadarbība ar Deividu Boviju, māksla – šīs bija mūsu sarunu tēmas īsi pirms puišu uzstāšanās festivālā Turku, Somijā. 

Kā jūs raksturotu savu mūziku?
Mads: Ir vienmēr grūti mūziku aprakstīt, un labāk to ir dzirdēt, jo ja tu ieliksi mūziku kādā konkrētā stilā, būs cilvēki, kas vairs negribēs to iepazīt. Mūsu gadījumā stils varētu būt rokmūzika, bet tā nav tradicionāla, tā ir dažāda rokmūzika, kas piedāvā piedzīvojumus, melodiska, bez kompromisa.

Kas ir tas, ar ko jūs atšķiraties no citām dāņu grupām, piemēram, no Mew?
M: Mew ir pašiem savs stils, kas ir diezgan teatrāls, un mēs tiešām respektējam, ko viņi dara. Mēs esam citādi, mums patīk vienkāršāka pieeja mūzikai, vienkāršāka pieeja mūzikas spēlēšanai. Un es domāju, ka tas nav tas nepieciešamākais. Mums arī ir liela interese par jauno mūziku, un impulsus, ko no tās gūstam, mēs cenšamies inkorporēt savā mūzikā.

No kādām grupām jūs ietekmējaties?
O: Mēs tiešām klausāmies visa veida mūziku, arī folkmūziku, rokmūziku, noisemūziku, džezu, un mēs no tā paņemam visu, kas mums liekas interesants un iedvesmojošs. Negribam sevi ierobežot. Viss var kalpot kā inspirācija.

Varbūt esat atklājuši kādu jaunu grupu?
M: Jā, man ļoti patīk grupa Yeah Yeah Yeah, viņi ir lieliski, The Cure, arī The Flaming Lips ir viena no manām mīļākajām grupām. No vecajām – The Rolling Stones, The Beatles, David Bowie.

Kāpēc jūs izvēlējāties tieši Deividu Boviju, lai radītu kopīgu dziesmu?
O: Mēs vienkārši bijām tie laimīgie.
M: Mums jau bija izveidojušies kontakti ar Deividu Boviju agrāk, un mēs ieminējāmies, ka varētu veikt kādu darbu kopā. Tas bija gluži saprotami, ka mēs sakontaktējāmies ar viņu un sākām strādāt kopā. Arī viņš domāja, ka tā ir laba ideja. Bet ir svarīgi pieminēt, ka tā būtu lieliska dziesma arī tad, ja viņš tajā nebūtu piedalījies [dziesma "The Cynic" - A.K.]. Tas vienkārši ir vēl viens papildu elements un cita balss. Protams, ja iepazīsim kādu, kas labi spēlē saksofonu, mēs arī viņu uzaicināsim piedalīties kādā no mūsu dziesmām.

Kādi ir jūsu plāni rudenī?
M: Mums būs tūre Vācijā, tur pret mums izturas ļoti atvērti. Mēs ceram doties koncerttūrē arī uz Austrāliju, jo tur tika izdots mūsu iepriekšējais albums un veikta neliela promocija. Atsauksmes par albumu bija lieliskas, tāpēc esam izlēmuši tur atgriezties. Gribam arī pēc iespējas vairāk koncertus nospēlēt Dānijā.

Vai esat kādreiz domājuši par Baltijas valstīm?
M: Neesmu drošs, ka tur ir izdots mūsu albums, bet, protams, tas būtu labi, ja mēs varētu tur spēlēt un, manuprāt, cilvēki to ļoti novērtētu, tāpēc tā būtu laba ideja. Piemēram, Somijā mēs esam spēlējuši jau trīs reizes, divas no tām bija Helsinkos.

Kā jūs sadalāt pienākumus, rakstot dziesmas?
M: Parasti Kasperam ir kāda ideja un tad mēs kopā strādājam, lai to aranžētu.

Ko jūs domājat par savu pēdējo albumu un ko saprotat, sakot, ka tas ir „hedonistic night life”?
M: Tas ir kā joks par mums pašiem, jo mēs tajā laikā ļoti daudz tusējāmies apkārt Kopenhāgenā un smēlāmies idejas. Bija dažādi notikumi, satikām daudz jaunu cilvēku, runājām. 

Jūs esat izdevuši piecus albumus. Kurš no tiem jūs vislabāk raksturo?
M: Pirmie divi albumi bija vairāk kā eksperiments ar dažāda veida mūzikas kombinācijām, bet tiem, kuri mūs nekad nav dzirdējuši vajadzētu sākt ar Zilitites un No Balance Palace. Šie pēdējie divi albumi mūs raksturo vislabāk. Katrs albums apraksta kādu noteiktu periodu. Kas attiecas uz Zilitites, tas ir īpašs, jo mēs to ierakstījām un producējām paši un darījām visu, kas saistīts ar albuma izdošanu paši. Tur ir daudz personību, un tas sāka kaut kā likt saprast, kā strādāt ar dziesmām. 

Vai jūs zināt kaut ko par latviešu mūziku?
M: Īsti nē.

Ko jūs darāt brīvajā laikā?
M: Es interesējos par mašīnām, īpaši 60to un 70 gadu. Henks ļoti daudz uzmanības pievērš labai veselībai, ārējam izskatam, sportam, fitnesam. Kasperam patīk visa veida grafiskā māksla, labas filmas, grāmatas. Man ir tāpat, es arī aizraujos ar grafisko mākslu, modi, vizuālo mākslu, fotomākslu. Mēs vienmēr esam aizņemti ar lietām, kas mūs iedvesmo. 

Šī intervija nekur iepriekš nav publicēta.

No comments:

Post a Comment